Dynia piżmowa Butternut – aromatyczna i wyjątkowo smaczna odmiana
-
Dynia piżmowa Butternut to jednoroczna roślina o silnym wzroście, tworząca płożące lub wspinające się pędy, które wspomagają się wąsami czepnymi. Owoce pojawiają się pod koniec lata i mają charakterystyczny kształt dzwonu z wydłużoną górną częścią. Ich jędrny, bezwłóknisty miąższ wyróżnia się wyjątkowym smakiem i aromatem.
Dzięki swojemu doskonałemu smakowi i wartości odżywczej, dynia Butternut jest idealnym wyborem do zup, puree, pieczenia oraz przetworów.
Zasady uprawy
-
Rozsada obowiązkowa – dynia piżmowa w naszych warunkach wymaga wcześniejszego przygotowania sadzonek
-
Wysiew: Druga połowa kwietnia (do doniczek)
-
Sadzenie rozsady: Druga połowa maja (do gruntu)
-
Rozstawa: 1 × 1 m
-
Stanowisko: Słoneczne, gleba żyzna i wilgotna
16 innych produktów w tej samej kategorii: