Bazylia właściwa zielonolistna
Jednoroczna roślina o wysokości około 50 cm, ceniona za intensywny aromat i szerokie zastosowanie kulinarne.
Zastosowanie:
-
Liście: zbierane w czasie kwitnienia, wykorzystywane świeże i suszone.
-
Świeże liście: doskonałe do kiszenia ogórków.
-
Suszone liście: dodatek do sałatek, twarogu, sosów, zapiekanek, mięs i ryb.
-
Kuchnia śródziemnomorska: składnik pesto, sałatek i dań z pomidorami.
Właściwości zdrowotne:
-
Wspomaga trawienie.
-
Napar z liści łagodzi kaszel i wspiera leczenie zapaleniu dróg moczowych.
-
Bazylia zielonolistna to niezastąpiona przyprawa w kuchni i naturalny środek wspomagający zdrowie!
Uprawa:
Wysiew:
-
Początek kwietnia – do skrzynek.
-
Maj – wprost do gruntu.
-
Kiełkowanie: trwa 7-14 dni w temperaturze 20-25°C.
-
Sadzenie rozsady: druga połowa maja, po ustąpieniu przymrozków, w rzędach co 30 cm.
-
Wymagania: stanowisko osłonięte, słoneczne.
10 innych produktów w tej samej kategorii: