Majeranek
Jednoroczna roślina przyprawowa o wysokości 25-30 cm, ceniona za aromatyczne liście, wykorzystywane w kuchni, przemyśle masarskim i farmacji.
Zastosowanie:
-
Suszone liście: idealne do zup, mięs mielonych, drobiu, ryb oraz wędlin.
-
Farmacja: wyciąg z majeranku stosowany do produkcji maści majerankowej łagodzącej katar.
Majeranek to aromatyczna przyprawa o szerokim zastosowaniu kulinarnym i leczniczym, doskonała do uprawy w ogrodzie!
Uprawa:
Metody siewu:
-
Z rozsady: wysiew w marcu do skrzynek lub na palety pod osłonami.
-
Bezpośrednio do gruntu: w połowie kwietnia, w rzędach co 25-30 cm.
Sadzenie rozsady:
-
połowa maja, po 2-3 rośliny w rozstawie 25 × 20 cm.
Kiełkowanie: 7-14 dni w temperaturze 20-25°C.
Zbiór:
-
Pierwszy: przełom czerwca i lipca.
-
Drugi: wczesną jesienią.
Wymagania: żyzna, próchnicza i dostatecznie wilgotna gleba, najlepiej w drugim roku po oborniku.
10 innych produktów w tej samej kategorii: