Rozmaryn lekarski
Rozmaryn to wieloletnia, silnie krzewiąca się roślina o częściowo pokładających się pędach, osiągająca wysokość 80-150 cm. Charakteryzuje się drobnymi liśćmi oraz niebieskimi kwiatami zebranymi w kłosy. Młode liście i końcówki pędów, o intensywnym korzennym aromacie, stanowią doskonały dodatek do potraw mięsnych, sałatek warzywnych, zup i sosów.
Zimowanie
-
Rozmaryn nie jest odporny na silne mrozy, dlatego późną jesienią warto wykopać rośliny, przesadzić je do donic i umieścić w jasnym, chłodnym pomieszczeniu. Wiosną można je ponownie wysadzić do gruntu.
Uprawa
-
Przed wysiewem nasiona należy umieścić w lodówce na 7 dni. Następnie w kwietniu-maju wysiewa się je do skrzynek pod osłonami, zapewniając temperaturę około 25°C. Wschody są nierównomierne i mogą trwać do 4 tygodni. Po skiełkowaniu zaleca się pikowanie siewek w rozstawie 5×5 cm.
-
W lipcu rośliny sadzi się do gruntu, zachowując odstępy 30-40 cm. Najlepiej rosną na glebach średniozwięzłych, w miejscach nasłonecznionych.
10 innych produktów w tej samej kategorii: